EUR: 346,39 Ft
CHF: 321,84 Ft
2020. augusztus 15., szombat
Mária

Belföld

Tízezrek álltak munkába májusban

A pandémia első hullámának levonulásával és a munkahelyvédelmi programoknak köszönhetően 31 ezerrel több ember dolgozott májusban, mint áprilisban. A növekedés ellenére ez még mindig 134 ezerrel kevesebb, mint a tavalyi szám, de nincs okunk csüggedni.


Valamivel több mint két százalékkal dolgoztak kevesebben az idei március–májusi időszakban, a 2o19-es, ugyanezen időszakban mérthez képest. Ez a csökkenés a koronavírus-járványnak köszönhető, azonban közel sem olyan súlyos mértékű, mint a környező országokban vagy Európa nyugati államaiban.


A jelenleg dolgozó 4 millió 403 ezer ember közül legalább egymilliót érintettek valamilyen mértékben a kormány olyan gazdaságvédelmi intézkedései, mint a bérkompenzáció vagy a beruházások nagyfokú támogatása.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 48, a magukat közfoglalkoztatottaknak vallóké 26 ezerrel csökkent egy év alatt, ugyanakkor a külföldön munkát vállaló honfitársainkat is sújtotta a válság. Közülük 23 ezren vesztették el az állásukat, az adott ország munkaerőpiacának gazdasági folyamatai miatt.

Az Európai Unió 2020-ra kitűzött 75 százalékos célértékéhez képest hazánkban mindössze 1,1 százalékponttal alacsonyabb, 73,9 százalékos volt a foglalkoztatási ráta.

Kapcsolódó Cikkek