EUR: 354,72 Ft
CHF: 333,57 Ft
2020. július 09., csütörtök
Lukrécia

Életmód

Tudta, hogy a NAV figyelmezteti, ha illegálisan foglalkoztatják?

Gyakran előfordul, hogy a munkavállaló abban a hiszemben van, hogy legálisan foglalkoztatják, a munkaadó azonban vagy egyáltalán nem, vagy pedig szabálytalanul jelenti be őt. Idén év elejétől azonban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) levélben értesítheti a dolgozót, ha nem a törvények szerint foglalkoztatják. Eddig – a Magyar Nemzet cikke szerint – kétezren kaptak figyelemfelhívó levelet, amelyek az alábbi következményekkel járnak:

A tények ismeretében számonkérhető a munkáltató is


  1.  A hatóság azokat a dolgozókat értesíti, akiket közvetlenül érint a munkaadó törvénysértése, az alkalmazottak a végérvényesen megállapított munkáltatói szabályszegésekről kapnak tájékoztatást.
  2. Az információ birtokában az érintettek felelősen dönthetnek arról, hogy a továb­biakban is az adott vállalkozásnál szeretnének-e dolgozni.
  3.  A szolgáltatás célja a feketefoglalkoztatás felszámolása.
  4. Az érintett munkaadó felkerül arra a listára, amely azokat a gazdasági résztvevőket gyűjti össze, amelyek a közelmúltban nem jelentették be foglalkoztatottjaik munkaviszonyát.
  5. A lajstromból a NAV két év elteltével törli az érintetteket, de csak akkor, ha a szereplő újabb jogsértést nem követ el.
Címkék

Kapcsolódó Cikkek