2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Extra

Veszélyhelyzet után: ezek a legfontosabb tudnivalók

Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos és dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a veszélyhelyzet utáni szabályokról tartott sajtótájékoztatót. Az óriási népszerűségnek örvendő, korábban az operatív törzs sajtótájékoztatóiról mindennap ránk mosolygó Müller Cecília most a veszélyhelyzet utáni időszakra is adott jó tanácsokat. 

A járványügyi helyzetünk továbbra is nagyon kedvező – kezdte Müller Cecília országos tiszti főorvos pénteken, majd hozzátette, a veszélyhelyzetet ugyan megszüntették, de a járványügyi készültséget továbbra is fenn kell tartani, amihez néhány továbbra is érvényben maradó szabályt ismertetett.


– Az igazolt betegeket kijelölt intézményekben látjuk el, továbbra is működni fog az a laboratóriumi hálózat, amely a koronavírus diagnosztikájára állt fel. A koronavírusos fertőzöttek és a karanténban lévők számára a kijárási tilalom változatlanul érvényes – mondta. Felhívta a figyelmet a közösségi terek rendszeres takarítására, fertőtlenítésére, valamint nyomatékosan megkérte a lakosságot, hogy az orvosi ellátásra és a rendelőkbe továbbra is telefonon jelentkezzenek be.

– Így elkerülhetjük a várótermekben a zsúfoltságot és az esetleges fertőzésveszélyt – mondta. – Védőmaszk használta továbbra is kötelező a kórházak, szociális intézmények, boltok látogatása során és a tömegközlekedési eszközökön. Az idősek vásárlási sávja megszűnt, így a nyitvatartási időben már mindenki bármikor látogathatja az üzleteket, boltokat, de természetesen csak maszkban, kivételek a hat éven aluli gyerekek, nekik nem kötelező – tette hozzá.


– Fontos változás az is, hogy zárt helyeken már lehet tartani rendezvényeket 500 főig, a nagy fesztiválok nem megengedettek, a színházak, mozik, korlátlanul látogathatók – mondta az országos tiszti főorvos.

Továbbra is kerüljük a zsúfolt helyeket!

– Arra kérek mindenkit, hogy a hosszú hetek, hónapok alatt berögzült higiénés szabályokat továbbra is tartsuk be, kerüljük a zsúfolt helyeket, és csakis egészséges ember menjen közösségbe, munkahelyre, rendezvényre. Ezek azok az alapvető intelmek, amelyeket szeretném, ha mindenki betartana, hogy meg tudjuk tartani a kedvező járványügyi helyzetet – mondta Müller Cecília.

 

Továbbra is rendszeresen mossunk kezet, fertőtlenítsünk, és viseljünk maszkot, ahol kell! fotó: Shutterstock

Kásler: Nemzeti egység alakult ki
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédében kiemelte, hogy remekül vizsgáztak a magyarok a járványhelyzet alatt.

– Felfegyverkeztünk nagyon sok tapasztalattal. Nagyon jól vizsgázott a kormányzat is, hiszen időben hozta meg azokat az intézkedéseket, amelyekkel elkerülhettük a tőlünk nyugatabbra tapasztalt tömeges elhalálozásokat is. (…) Ami a józan ész alapján és az orvostudomány jelenlegi állása szerint lehetséges volt, azt mi megtettük. (…) Jogosan mondom azt, hogy nemzeti egység alakult ki a koronavírus elleni küzdelemben – jelentette ki, majd átadott egy csodaszép vázát Müller Cecíliának, ezzel köszönve meg eddigi áldozatos munkáját.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ajándékot ad át Müller Cecília országos tiszti főorvosnak
MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó Cikkek