EUR: 345,93 Ft
CHF: 321,50 Ft
2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Életmód

A munkaalkoholisták nem állnak le

Komoly függőség, nem pedig tiszteletre méltó tulajdonság a munkamánia, vagyis a workaholism. Az ebben szenvedők számára a munka drogként működik, és mindent kiszorít az életből. 

Nem szabad bagatellizálni a munkamániát, hiszen számos társfüggőséggel is járhat, mint például az alkohol- és drogfogyasztás vagy a szerencsejáték-szenvedély, de komoly szervi megbetegedéseket is maga után vonhat. – Már a XX. század eleji szakirodalomban is megtalálható, vasárnapi neurózis néven. Ezzel azokat a pácienseket illették a szakemberek, akik a hétvégét szorongással töltötték, mert munkaelvonási tüneteik voltak – magyarázta Zámbó Márta munkahelyi coach. – Manapság ez a jelenség szinte észrevétlenül besimul a társadalmi elvárások közé, egzisztenciális szorongással párosulva. Néha nehéz megkülönböztetni a munkaalkoholistát a munkáját szerető, szorgalmasan dolgozótól. A keményen dolgozó ember számára a munka egy elvégzendő feladat, amihez ért, amiben örömét leli, de aminek képes határokat szabni, és tud rá nemet mondani. A függő számára a munka adrenalinforrás, ami uralkodik az élete felett.


A függő számára a munka adrenalinforrás

 

A családi szerep is háttérbe szorul

Amikor apa ment az anyák napjára

– Akkor döbbentem rá, hogy nagy a baj, amikor az óvodai anyák napi ünnepségre a férjem ment el, mert nem tudtam elszakadni egy dokumentációtól, amelyet akár másnap is elkészíthettem volna – mesélte Éva, aki vezető beosztásban dolgozik, és rengeteg emberért felel. – 110 százalékon pörögtem, folyamatosan a munka járt az eszemben, és nem tudtam kikapcsolni. Először kisebb, majd egyre komolyabb egészségi problémáim is voltak, például elkezdett hullani a hajam, majd pajzsmirigybetegséget diagnosztizáltak nálam. Azzal áltattam magam, hogy a feszes munkatempó a szervezeti kultúra része. Az utolsó pillanatban kapcsoltam, hogy ez már nem normális, és nagyon akartam változtatni. A pszichológus mellett a családom is segített, és bár most is szeretem a hivatásom, már képes vagyok elengedni a munkát és megélni az életem.

 

Ön munkamániás, ha…

 • úgy ragaszkodik a feladataihoz, hogy nem szívesen adja át azokat másnak,
 • annyira belemerül a munkába, hogy nem tud kiszakadni belőle,
 • az élete valamennyi területét alárendeli a munkájának,
 • minden beszélgetést a munkához kapcsol, arrafelé terel,
 • elsősorban a munkájához kapcsolódó irodalmat olvas,
 • vannak a családja előtt is eltitkolt munkái,
 • a hétvégén nem tud mit kezdeni magával,
 • évek óta nem volt szabadságon,
 • folyamatosan dolgozik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Nagyon sokan a drága tisztítószereket vásárolják, mivel abban reménykednek, hogy végre tiszta lesz a gáztűhelyük, ragyogni fognak az odakozmált edényeik.

 • Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  A tenyérből való olvasás az emberi sorsot illetően, nem új keletű tudomány. Sok-sok évszázadnyi tapasztalat alapján állítják, hogy vannak bizonyos vonalak, amelyekből következtetni lehet az illető személyiségére. Ilyen az „életvonal”. Az apost.com szerint világszerte sok ember hisz abban, hogy a tenyerünkön lévő vonalak sok mindent felfedhetnek a személyiségünkről és még a jövőt is segíthetnek megjósolni.

 • 5 tipp, hogy szépeket álmodjon

  5 tipp, hogy szépeket álmodjon

  Időjárási frontok jönnek és mennek, ezekben mindenkinek volt része mostanában. Gyakran panaszkodnak embertársaink, hogy nehezen tudnak elaludni.

 • Meghökkentő bőr- és szépségápolási tanácsok

  Meghökkentő bőr- és szépségápolási tanácsok

  A szép és üde bőr mindannyiunk vágya, amelyet az egészséges táplálkozás mellett bőrtípusunk ismeretében és a megfelelő szépészeti praktikákkal érhetünk el – szerencsére a mai világban választhatunk a tradicionális és a modern eljárások közül is.