EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 04., szombat
Ulrik

Belföld

Brüsszelben hallgatnak a DK-s Hitlert dicsérő szavairól

Nem kívánta kommentálni az európai szocialisták brüsszeli szóvivője, hogy egyik tagpártjuk, a DK polgármestere Hitlert méltatta a minap. Az ügyben Novák Katalin államtitkár levelet írt a baloldali pártszövetség frakcióvezetőjének. A Lokál egy pszichológust is megkérdezett arról: mi lehet az oka annak, hogy László Imre egyfolytában nácikat emleget?

„Bízom benne, hogy az Ön pártjában Adolf Hitler méltatása nem elfogadható. Gondolom, azért nem reagáltak rá eddig, mert az Önökhöz hazánkról érkező elfogult tudósítások nem tartalmazzák a magyar baloldal vállalhatatlan kijelentéseit” – fogalmazott Novák Katalin államtitkár az európai szocialisták brüsszeli frakcióvezetőjének írt levelében, amiben felhívta a figyelmet a Gyurcsány-párti polgármester, László Imre vállalhatatlan mondataira.


MTI/Kovács Attila

Novák Katalin ebben azt kéri, hogy az európai baloldal „a megszokott nyilvánosság és határozottság mellett” ítélje el László Imre kijelentését. Novák arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a brüsszeli baloldal, de a Magyarországgal szemben rendszeresen kritikus nyugati liberális sajtó is mélyen hallgat a rasszista kijelentés kapcsán.

MTI/Kovács Tamás

Nos, azt nem tudni mit fognak válaszolni a brüsszeli szocialisták magyar elvtársuk nácikat éltető mondataira, de sokatmondó, hogy a párt szóvivője a Hír TV-nek először azért nem akarta kommentálni az elhangzottakat, mert „nem tud magyarul”. Mikor lefordították neki László Imre szavait, nem akarta azokat kommentálni, mondván mindez belügy.


Úgy látszik Brüsszelben elegánsan félrenéznek, ha baloldali politikus tesz vállalhatatlan kijelentést. De nemcsak ők, a hazai baloldal – élén Karácsony Gergely főpolgármesterrel – sem határolódott el.

Ezt mondta László Imre

„1936-ban vagy 1937-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg. Mert az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország emelkedését hozta, méghozzá látványosan a világgazdasági válság után. Aztán, ami utána történt, az már nem igazán fért ebbe a képbe bele” – mondta László Imre a XI. kerület képviselő-testületi ülésen, melyet kínos magyarázkodás követett, majd bocsánatot kért. Később egy újabb náci háborús bűnöst Josef Mengelét emlegette – véletlenül összekeverte Nelson Mandelával.

Mit mond a pszichológus?

Mi lehet az oka, hogy a DK-s politikusnak valami furcsa oknál fogva folyton a nácik jutnak eszébe? – kérdeztünk egy pszichológust.

– Az az ember, aki meggyőződésesen hangoztat olyan kijelentéseket, amelyek faji megkülönböztetésen alapulnak, esetleg egyesek elnyomásáról szólnak minden bizonnyal mély frusztrációkkal küzd. Az ilyen embernek beilleszkedési problémái lehettek. Így később radikális eszközökhöz nyúl, hogy hallassa a hangját. Aki pedig nem nyíltan, csak állítása szerint véletlenül, nyelvbotlásból dicsőít olyan személyeket, akik háborús bűnösök, tudat alatt egyetérthet és szimpatizálhat velük. A tudatos énje – ami a tanult társadalmi normákra is „figyelmeztet” – azonban működésbe lép miután kimondta, így véletlen nyelvbotlásként könyveli el – magyarázta a szakember, aki a téma érzékenysége miatt neve elhallgatását kérte.

Kapcsolódó Cikkek