2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Külföld

Felfedezés! Kiderült milyen állatok táplálkoztak az elhullott dinoszauruszok húsából

Apró emlősök táplálkoztak 160 millió éve az elhullott dinoszauruszok húsából – állapították meg a Tübingeni Egyetem kutatói, akik Kína északnyugati részén talált leleteket vizsgáltak át újra.

Az intézmény pénteki közlése szerint apró harapásnyomokat találtak egy életében 20 méteres hosszúságot és több tonna súlyt elérő szauropoda nyaki csigolyáján. Ezek az emlősöktől származó legrégebbi harapásnyomok, amelyeket dinoszaurusz-csontokon találtak.


Mivel az éhes kisállat nem lehetett nagyobb, mint egy ma élő cickány, a nyomok arra utalnak, hogy a tetemből evett. A korai emlősök körében sokféle táplálkozási módra találtak bizonyítékokat tudósok, a közvetlen bizonyítékok, mint a csontokon talált harapásnyomok azonban nagyon ritkák.

Az eddigi legrégebbi ilyen lelet legfeljebb 100 millió éves volt – mondta a kutatásról beszámoló tanulmány vezető szerzője, Felix Augustin.

“Ezért olyan különleges ez a 160 millió évvel ezelőttről származó felfedezés” – emelte ki.

A Kína északnyugati részén lévő Hszincsiang tartományban végeztek német és kínai tudósok kutatást 2000-ben, amikor gerincesektől származó számos fosszília felszínre került.

A leletek újbóli vizsgálatakor tűntek fel a tübingeni szakértőknek a fognyomok.

Kapcsolódó Cikkek