2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Extra

Fülöp Attila: Egyszerűbb és gyorsabb lesz az örökbefogadás

Magyarországon tavaly ezer örökbefogadás történt, aminek több mint kétharmadában gyermekvédelemben nevelkedőket fogadtak örökbe. A jövőben egyszerűbb és gyorsabb lesz az örökbefogadás. Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár a Lokálnak arról is beszélt: attól, hogy még opcionális és ingyenes az örökbefogadói tanfolyam, nem jelenti azt, hogy a jelentkezők nem esnek át akár többszöri pszichológiai vizsgálaton. 

– A gyermekvédelembe kerülő gyerekek traumákon esnek át, ezért különösen fontos, hogy minél hamarabb családi környezetben nevelkedhessenek – kezdte a Lokálnak Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, aki üdvözli, hogy a parlament ellenszavazat nélkül fogadta el azt a javaslatot, amely ingyenessé és opcionálissá teszi az örökbefogadói tanfolyamot. Mint ismert, egyszerűbbé és gyorsabbá válhat az örökbefogadás, a jelentkező szülők pedig több segítséget kapnak a folyamat során a vonatkozó törvény módosításának eredményeként.


– Az, hogy a tanfolyam nem kötelező, nem azt jelenti, hogy az örökbe fogadni szándékozók ne esnének át – akár többszöri – pszichológiai vizsgálaton. Ez a kettő nem ugyanaz – figyelmeztetett az államtitkár.

– A mostani opcionális és ingyenes tanfolyamot azért tartjuk helyénvalónak, mert nincs okunk feltételezni, hogy aki felelősen tud dönteni arról, hogy egy gyermeket örökbe fogadjon, az ne tudná eldönteni, hogy egyébként egy két hétvége alatt teljesíthető, ingyenes tanfolyamon részt vesz-e, vagy sem – szögezte le az államtitkár, aki külön kiemelte, hogy a leendő szülők most már akár tíz nap úgynevezett munkavégzés alóli mentességet is kaphatnak, hogy ismerkedjenek leendő gyermekükkel.


– Az örökbe fogadó szülők felmentést kaphatnak, hogy jobb és szorosabb kapcsolatot építhessenek ki az örökbe fogadni kívánt és már a családban lévő gyerekkel. Szerintem ez óriási segítség, hiszen ilyenkor rengeteg remek élményt tudnak együtt gyűjteni – mondta.

Fülöp Attila hozzátette, a törvénymódosítás kiemelt célja, hogy a gyerekek minél hamarabb családba kerülhessenek, a kormány pedig minden támogatást megad ahhoz, hogy az arra vágyóknak gyermekük lehessen.

– Ha a vér szerinti gyermek nem érkezik, de a párok családra vágynak, mi minden támogatást megadunk, hogy ez minél hamarabb és a legkevesebb sérüléssel létrejöhessen.

Fotó: Cser Dániel

Mik lesznek a változások?
– Rövidülnek a folyamatok, akár párhuzamosan is futhatnak.
– Minden munkaadó köteles lesz a munkavégzés alól tíz napig mentesíteni a leendő szülőket.
– Három éven felüli gyerekek esetében az örökbe fogadó szülő életkorát kitolják: az örökbe fogadható gyermek és az örökbe fogadó szülő között eddig 45 év volt a maximális korkülönbség, ezt most 50 év lesz.
– Az örökbefogadói tanfolyam önkéntes és ingyenes lett.

– Ha a szülő egyáltalán nem tart kapcsolatot vér szerinti gyermekével, akkor az örökbe fogadhatóvá nyilvánítás feltételeként előírt jelenlegi 6 hónap 3 hónapra csökken, ha pedig ez a kapcsolattartás rendszertelen, akkor 1 évről 8 hónapra csökken az az időszak, amely után a gyermek örökbe fogadhatóvá nyilvánítható.

Bayer Friderika és párja három gyermeket fogadott örökbe
Bayer Friderika nevét 1994-ben ismerte meg az ország, amikor negyedik lett az Eurovíziós Dalfesztiválon a „Kinek mondjam el a vétkeimet?” című dallal. Az énekesnő azóta már háromgyermekes anyuka, párjával, Lászlóval két fiút és egy kislányt fogadtak örökbe. – Szerintem életünk legjobb döntése volt, hogy magunkhoz vettük a most 15 éves nagy fiamat, a 8 éves kisfiamat és a négyéves lányomat. Ugyanolyan család vagyunk, mint bármelyik másik, csak a gyerekeimet nem én hordtam a szívem alatt – mondta a Lokálnak Friderika, aki bátorítja az örökbefogadás előtt állókat. – Remek döntés, hogy lerövidülnek a folyamatok, és hogy ingyenessé válik a tanfolyam. Nekünk életünk legjobb döntése volt, hogy három lurkót örökbe fogadtunk, és szülővé válhattunk – mondta Friderika. Nemrég Balsai Mónika színésznő is megosztotta rajongóival, hogy nyílt örökbefogadással végre magukhoz ölelhették első gyermeküket.

Bayer Friderika és családja

Kapcsolódó Cikkek