EUR: 345,65 Ft
CHF: 319,88 Ft
2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Belföld

Magánnyomozók, a zsivány kaméleonok

Több százezer forintba kerül egy-egy megcsalás felderítése, amit nők és férfiak egyaránt igénybe vesznek, és szinte kivétel nélkül bebizonyosodik: a gyanú megalapozott volt. Gyakran csak egy fotó kell, hogy szembenézzünk az igazsággal. Ekkor van szükség arra, hogy a zsivány, hidegfejű magánnyomozó pszichológussá váljon. 

A magánnyomozók általában rendvédelmi, bűnügyi területről érkeznek, mindenképpen olyan szakmából, aminek része volt a nyomozati munka. Aki nem rendelkezik szakirányú végzettséggel, az OKJ-s tanfolyamon szerezheti meg a szükséges képesítést. Ezenkívül ki kell váltani egy rendőrhatósági engedélyt, és egy erkölcsi bizonyítványt ahhoz, hogy valaki magánnyomozóként dolgozhasson.


 

Ez nem egy mozifilm

Sok ügyfél a filmekből tájékozódik, emiatt néha megmosolyogtató megkereséseket is kapnak a magánhekusok. Ilyen például a mobiltelefonok lehallgatása és – ahogy az ügyfelek fogalmaznak – bemérése, amelyre csak a nyomozó hatóságok rendelkeznek jogosultsággal. A magánnyomozó a filmekkel ellentétben nem törvényen kívüli, sőt egy hétköznapi emberhez hasonló jogköre van.


„Egy figyelés sem olyan egyszerű, mint a sorozatokban, gyakran hajnali 2-3-kor kell felkelni, hogy a magánnyomozók felvegyék a figyelőpozíciót. Gyakran előfordul, hogy semmit nem csinál a megfigyelt egyén, és 6-8 órát egy helyben kell dekkolni, és nem lehet elmenni” – cáfolta az autós üldözéses jelenetekhez szokott emberek elképzeléseit Nagy Attila magánnyomozó.

A szomszéd is tudja

A magánnyomozók többségének más-más a kiemeltebb szakterülete, például üzleti információszerzés, míg más a párkapcsolati hűség ellenőrzésével foglalkozik. Bárkinek van joga ilyen szolgáltatást igénybe venni, valaki mást megfigyeltetni. Ritkán vállalnak olyan megbízást, ahol például a magánnyomozással érintett személy például országgyűlési képviselő, hiszen jogilag hivatalos személynek minősül, és ebből fakadóan törvénybe ütköző is lehet. Mivel ez egy legális üzlet, a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem élnek rejtőzködő életmódot, mert kell, hogy a leendő ügyfelek tudják azt, hogy kit kell keressenek.

Ez is csak üzlet

– Mivel nem tudhatjuk, hogy mikor ki keres hasonló szolgáltatást, publikus az, hogy mivel foglalkozunk. A szomszéd is tudja rólam, hogy én magánnyomozó vagyok, bár az hasznos, ha az arcunk nem igazán ismert, mert egy megfigyelés során ez problémát is okozhat – mondta a szaki a Lokálnak.

 

A csalárdságból élnek

A párkapcsolati hűség ellenőrzésénél nagyjából megegyező a nemek aránya a megbízói oldalon. Többnyire beigazolódik a gyanú, de előfordul persze, hogy az derül ki, hogy nem volt alapja a nyomozásnak. Ez a legdrágább szolgáltatások egyike: autóhasználat, technika, üzemanyag, étkezés, alkalmanként szállás is terheli az ügyfél számláját. Legfontosabb eszközük a fényképezőgép, a videókamera, a telefonnál pedig manapság már nincs jobb és fedettebb eszköz: senki sem kelt feltűnést azzal, ha a telefonját nyomkodja.

 

Zsiványság és pszichológia

– Néha átlagembernek kell kinéznünk, néha üzletiesebb öltözékben kell megjelenni elegáns befektetőnek. Ehhez a munkához rugalmasnak kell lenni, pimasznak, kell hozzá egyfajta zsiványság is – magyarázta Nagy Attila, akinek aztán a rossz hírt is tudnia kell közölni.

– Kicsit pszichológusnak kell lenni, empatikusnak, mert szenvtelenül nem lehet közölni egy negatív hírt. Mi magánnyomozók egyet nem látunk egy párkapcsolati ellenőrzéses ügynél: hogy mi történik a közlés után. Néha érdekelne, hogy oldódott meg a helyzet – mesélte a magánnyomozó.

Kapcsolódó Cikkek