2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Belföld

Nem lazít a járványügyi intézkedéseken a kormány

Nem változtat a kormány a meglévő járványvédelmi intézkedéseken, ennek értelmében augusztus 15-e után is elmaradnak az 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvények. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a zenészek támogatásáról is beszámolt a csütörtöki kormányinfón. 

A jelenlegi intézkedéseken nem kíván változtatni a kormány, vagyis augusztus 15-e után is fennmarad a szabályozás az 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvények esetében – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön. Gulyás szerint a hatályban lévő szabályokon való változtatás kockázatos lenne, fontos cél, hogy a tanév a rendes tanulmányi rendben el tudjon indulni szeptember elején.


Augusztus 1-jétől önköltséges a tesztek elvégzése

– A fizetős tesztet beszerezheti állami vagy magánszolgáltatónál. A tesztelés érdekében a karantént is el lehet hagyni. Ha a magyar állampolgár piros országból érkezik haza, akkor 48 órán belül két negatív teszteredményt kell felmutatnia, hogy elhagyhassa a karantént, ha sárga országból tér vissza, akkor az első negatív teszteredmény után el lehet hagyni a karantént, de a második tesztet is el kell végeztetni – magyarázta a tárcavezető, aki kiemelte, hogy augusztus 1-jétől a kormány már nem finanszírozza a magányszemélyek tesztelését, azonban a tesztek csak akkor kötelezőek, ha az adott színbesorolású országból történik a beutazás.


A veszély nem múlt el 

Bár láthatóan sokan legyintenek, amikor a maszkhasználat és a távolságtartás fontossága kerül szóba, elengedhetetlen, hogy a továbbiakban is komolyan vegyük a szabályokat. A járványhelyzet láthatóan romlott az európai országokban, így Szerbiában és Romániában is, ahonnan egyre aggasztóbb fertőzöttségi adatok érkeznek.

– Magyarországon mindent meg kell tenni, hogy a második hullám minél kisebb legyen. Ha az aktív fertőzöttek száma meghaladná az 1000-1500 főt, akkor beszélhetnénk itthon is a járvány második hullámáról. Az a legfontosabb kérdés, hogy mennyire tudjuk megfékezni a járványt – emelte ki a miniszter.

Munkahelyteremtés és -megőrzés a cél

– Az ígéretünket tudjuk tartani, hogy ahány állást a válság megszüntetett, annyit tudunk teremteni – mondta Gulyás, aki elmondta: a kormány bízik benne, hogy még ebben az évben elérjük a válság előtti állapotot. A KSH háromhavi adatai nem pontosak, pont mert háromhavi adatot mutatnak, és ez egy ilyen hektikus időszakban nem ad pontos képet, vélekedett a miniszter.

Garázskoncert és támogatás a zenészeknek

A járvány féken tartásának érdekében hozott döntések rendkívül hátrányosan érintik a zenésztársadalmat. A magyar kormány ezért egy 5,3 milliárd forint összegű támogatási programot indít, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség bonyolít le. Gulyás Gergely kiemelte, hogy 800 millió forintot kifejezetten a cigány zenészek kapnak, és úgynevezett garázskoncert-sorozat bevezetését tervezi a kormány.

MTI/Mohai Balázs

Kapcsolódó Cikkek