Lokál » Programok

Programok

- tól - ig

 

Szolgáltatók


Három kívánság

A Babszem Jankó Gyermekszínház Három kívánság című zenés előadását láthatják a gyerekek október 20-án 10 órakor az Újpalotai Közösségi Házban. A mulatságos népmese főhősei Jóska és Terka, akik épp csak hogy összeházasodtak, máris meggyűlt a bajuk a sorssal. Fedél még akad a fejük fölé, ám eledel annál kevesebb, hiába dolgoznak szorgosan, csupán száraz kenyéren és vízen tengődnek nap mint nap. Egy öreg boszorka azonban megajándékozza Terkát három kívánsággal, aki rögtön egy szál kolbászt kér vacsorára. A kívánsága teljesül, de a bonyodalmak még csak ez után kezdődnek. Az előadásra a belépő gyerekeknek 600, felnőtteknek 800 forint.

Alma együttes

- Az Alma együttes teljesen megújult repertoárral és hangzással szórakoztatja a megszokott színvonalon a kicsiket és nagyokat.A 22 éve alakult Alma Együttes három új taggal rengeteg újdonságot tartogat a közönségnek. Belépő 1500 forint, de 3 év alatt ingyenes.

Picirkusz

Varázslatos cirkuszvilág várja a legkisebbeket október 20-án az Erzsébetligeti Színház Harmónia szalonjában, a BábKoffer Társulat babaszínházi előadásán. Két bohócfigura vidám játékokkal és pici cirkuszi számokkal vezeti be a gyerekeket a cirkusz színes világába. Fellép a kendőfülű elefánt és félelmetes esernyő-oroszlán, de lesz különleges erőművész és táncoló törpe is. A húsz perces előadás végén a porond színes játszótérré alakul át, ahol a szülők és a gyerekek együtt játszhatnak. A belépőjegy egy felnőtt és egy gyerek részére 2400 forint.

Magyar Társasjátékos Egyesület

A Magyar Társasjátékos Egyesület több éve szervezi sikerrel klubjait Budapesten és vidéken. A színes, izgalmas és változatos asztali játékokat szakértő játékmester segítségével próbálhatják majd ki a résztvevők. Kisebb-nagyobb csoportokba rendeződve lesz lehetőség a játékra minden alkalommal nyolc órán át. A játék mellett kiváló alkalom az ismerkedésre, barátságok kötésére is. A részvétel díjtalan.

Őszi nótadélután

„Sokszor visszasírom” című műsorával köszönti az őszt a Fráter Loránd Nótakör. Október 20-án a Kondor Béla Közösségi Házban rendezett nótadélutánon fellép: Szóka Júlia operett primadonna, Csák József, a Magyar Állami Operaház magánénekese, dr. Vető Gabriella, Fehér Erzsébet, Kertész Marika, Demény Ibolya, Tarnai Ági, Rácz Dóra, Karakas Rózsa, Papp József, Rákosi László, Szabó Vince és Fényes György. Zongorán kísér: Tarnai Margit. A műsor utáni tánchoz Mezei László zongoraművész szolgáltatja a talpalávalót. Belépőjegyek 1200 forintért válthatók a Közösségi Ház pénztárában.

Népzene és dzsessz

Az autentikus magyar népzene és a dzsessz kölcsönös inspirációinak lehetnek, tanúi azok, akik október 20-án 19.30-kor ellátogatnak a Pesti Vigadóba (V. kerület, Vigadó tér 2.) Sebestyén Márta és a Jazzical Trió koncertjére. Az esten szebbnél szebb népdalok hangzanak el a Grammy- és Kossuth-díjas énekesnő előadásában, amelyek a Jazzical Trio interpretációjában az izgalmas harmóniák és az átértelmezett ritmika révén egy másik zenei dimenzióban is felragyognak.

Ferenczi György és az Első Pesti Rackák

Ferenczi György és az Első Pesti Rackák műsorában összeolvad a magyar kultúra, és a rock'n’roll forradalom szeretete. Így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Hendrix zenéjével. Fúziós zenét játszanak, melyben fontos szerepet tölt be a magyar népzene a rhytm&blues, a funky, a reggae, a hip-hop és a groove. Október 20-án 20 órakor ismét egy rendkívül energikus produkcióval a Fonó Budai Zeneházban lépnek színpadra, Ferenczi Györggyel a világ egyik legjobb szájharmonikásával az élen. A velük töltött idő tartalmas, információban, és humorban gazdag estét ígér a közönségnek.

Éjszaka a reptéren

Október 21-én ismét éjszakai túra keretében pillanthatnak be az érdeklődők a Liszt Ferenc Repülőtér kulisszái mögé. A háromórás, buszos programon kiderül többek között az is, hogy miért van a repülőtéren négy radar; hogyan talál el egy repülőgép egyik helyről a másikra, ha rossz az idő; miért van saját hőerőműve a repülőtérnek; hány ember összehangolt munkája kell ahhoz, hogy egy gép a leszállás után harminc perccel újra felszállhasson; mekkora volt a legnagyobb teherszállító gép, amelyik Ferihegyen járt; hány tonna teheráru fordul meg évente a repülőtéren. A programra kizárólag a www.repterlatogatas.hu oldalon lehet jelentkezni. Ugyanitt tudnak tájékozódni az érdeklődők az árakról és a túrán való részvétel feltételeiről, biztonsági előírásairól.

Zongoraáriák

Liszt Ferenc még megérte az Operaház felépülését, modellt ült Stróbl Alajosnak, szobra ott a főbejáratnál: illőn meg is koszorúzzuk a Les Préludes-fanfár kíséretében. Liszt nemcsak vezényelte, de zongoradarabjaiban is rendszeresen feldolgozta az operairodalom számára kedves műveit. A jótékonyság és a köz hasznára való figyelem életének egyik meghatározó eleme volt, ezért zongorahangversenyünk évről évre az Őrzők Alapítvánnyal közös rendezvény. Az Őrzők a Tűzoltó utcai Gyermekklinika hivatalos alapítványa, az est bevételét daganatos és leukémiás gyermekek gyógyítási feltételeinek javítására fordítja. A hangversenyre ezúttal Balázs Jánost kértük fel, aki a 2017-ben elsőként az Erkel Színházba került Bogányi – csodazongora hosszított változatán játszik Liszt-estet.

Laurel

Laurel erőteljes hangja teljes figyelmet követel, dalai remekül megállják a helyüket minimális hangszereléssel is, hiszen azok kiválóan közvetítik a fiatal dalszerző érzéseit. Laurel egyes kritikusok szerint Anglia válasza Lana Del Rey-re, pedig mégcsak augusztusban érkezik debütáló Dogviolet c. lemeze, melyet nálunk is bemutat október 21-én a Dürer Kertben.

A balek

A vígjátékok mestere, Georges Feydeu A balek (A hülyéje) című darabját láthatják az érdeklődők október 21-én a Gózon Gyula Kamaraszínházban, a budapesti „utazó társulat”, a Fogi Színház előadásában. A fergeteges humorú darab egy megcsalás történetét meséli el. Két férfi bármit megtenne, hogy elcsábítsák közös ismerősük nejét. A szépség viszont csak akkor hajlandó beadni a derekát, ha bebizonyosodik, hogy férje megcsalta őt. Márpedig megcsalta. A kérdés csak az, mikor derül ki. A történések és karakterek teljes sebességgel fonódnak össze, ajtócsapkodások és csengőhangok közepette rögeszmék, frusztrációk és fantáziák szabadulnak el egy őrült mechanizmusban, a komikum könyörtelen gépezetében.

Margó Irodalmi Fesztivál

Ősszel a Margó Irodalmi Fesztivál történetében először az eddigieknél nagyobb helyen, több programmal, színesebb könyvvásárral ünneplik az irodalmat. Külföldi vendégekkel, koncertekkel, könyvbemutatókkal, beszélgetéssorozatokkal, családi programokkal várnak mindenkit.

Iskola a korszakhatáron

Hogyan élt egy iskola a nagy háború idején? Milyen fontos közlendőik voltak a fronton harcoló egykori diákoknak az igazgató számára? Van-e honvágy az iskola után? Hányan haltak hősi halált? Kik voltak ők? Ezekre a kérdésekre ad választ az Evangélikus Országos Múzeumban nyílt időszaki kiállítás, amely a fasori evangélikus gimnázium első világháborús mindennapjaiba enged bepillantást. A tárlaton a diákokból és tanárokból lett frontkatonák Hittrich Ödönnek, az iskola egykori igazgatójának írt személyes hangú levelei, tábori lapjai mellett személyes tárgyak, a fronton töltényhüvelyekből és fegyveralkatrészekből készített emlékek is láthatók. A kiállítás november 5-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között látogatható.
13 program