Lokál » Programok

Programok

- tól - ig

 

Szolgáltatók


Vissza a reneszánszba

Zenés időutazásra hívja a gyerekeket és a felnőtteket az Aranygyapjú Társulat augusztus 19-én a margitszigeti Szent Margit-romoknál. A Mátyás, az igazságos című zenés bábjátékban jól ismert, ma is időszerű mondanivalóval bíró Mátyás-mesék elevenednek meg, amelyek segítségével kicsik és nagyok bepillanthatnak a népmesei hőssé vált magyar uralkodó igazságos mivoltába. A gyevi bíró, az okos lány és a budai kutyavásár történetét reneszánsz ihletésű zenékkel és vásári tréfákkal köríti a társulat. A darabban tekerőlant- és kobozmuzsika gondoskodik az udvari hangulatról. Az előadás 5 éves kortól ajánlott.

Charlei a Kőbányai Blues Fesztiválon

„Kőbányán újra szól a blues”. Augusztus 19-én 15 órakor immár 6. alkalommal kerül megrendezésre a Blues Fesztivál Kőbánya. Neves fellépőkkel várják idén is a vendégeket az Óhegy parkban. A rendezvény, mint minden évben, ingyenesen látogatható. A magyar blues és rockzene nagyjai mellett ifjú tehetségek is fellépnek. A rendezvény egyrészt a kerületben élő és onnan elszármazó zenészek előtt tiszteleg, másrészt igyekszik az új, fiatal tehetségekre felhívni a figyelmet.A színpadra lép MégEgyKör, „PókaEgon 65”, Stardust, Charlie. Az egész napos programon a gyerekeket játszóházakkal, mini-vidámparkkal, este pedig tűzijátékkal várják a szervezők.

Szent István-nap

Igazi fesztiválhangulat várja azokat, akik augusztus 19-én délután ellátogatnak a Kosutiba, a Szent István-napi forgatagba. A programok sorát a Három Nemzet Barátkozója – Nemzetközi Gyermek Néptánc Fesztivál külföldi résztvevőinek, a finn Juniori Ottoset és a kazah Shashu tánccsoportoknak a műsora nyitja, majd a Gyöngyvirág Néptánckar lép színpadra. A Kolompos együttes gyermekkoncertje és táncháza a kisebbeknek, a Coda Nostra Big Band, valamint Hevesi Tamás koncertje pedig a nagyobbaknak kínál remek szórakozási lehetőséget. A színpadi programok mellett 22-féle játék és fakörhinta, továbbá kulináris ínyencségek, köztük indiai ételek is várják a látogatókat. A napot tűzijáték zárja.

Emeljük föl szívünket!

Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin zongoraművész-házaspár 2000-ben rendezte meg az első Sursum Corda Nyáresti hangversenyek koncertsorozatot a 22. kerületi Önkormányzat támogatásával. Céljuk volt, hogy lakóhelyük, Budafok és a közelben lakók örömét keresve, a helyi adottságokat kihasználva értékes, ugyanakkor befogadható, szívet-lelket melengető, sokszínű hangszeres összeállítást igénylő muzsikaszó csendüljön föl minél több helyszínen. Az idei, szeptember 28-áig tartó sorozatot Rostetter Szilveszter orgonahangversenye nyitja meg a Budatétényi Szent István templomban, augusztus 19-én. Műsorában Kodály Zoltán: Csendes mise zongorára, valamint Liszt Ferenc: Ad nos, ad salutarem undam című művei hangzanak el.

Szent István-nap Rákosmentén

Augusztus 20-án, államalapításunk ünnepén számtalan program várja a látogatókat. Délelőtt a Vigyázó Sándor Művelődési Házban a rákosmenti kertbarátkörök terménykiállítása, valamint a Rákosmente Fotóklub „Fókuszban a világ” című kiállításának megnyitóját követően hirdetik ki a „Tiszta udvar, rendes ház” pályázatának és „A legszebb előkert” cím nyerteseit. Az ökumenikus kenyérszentelés után Pitti Katalin Liszt-díjas operaénekes műsorát hallgathatják meg az érdeklődők. Délután a Nyúldombon játszóház és őshonos állatok simogatója, lovaglás, kézműves foglalkozások, kirakodóvásár és bábszínház szórakoztatja a kicsiket és nagyokat. A színpadon fellép a vígszínházi fiúzenekar, a Grundd, a Cimbali Band Danics Dórával és Wolf Kati. A napot tűzijáték zárja. A programokra a belépés ingyenes.

Ünnepeljünk együtt!

Idén is a Daru-dombon ünnepelhetik a csepeliek augusztus 20-át. Az egész napos rendezvényt a Görbetükör Színi Társulat Mátyás király a csillagok között című meseelőadása nyitja, majd az őseink vadászmadarait bemutató, reptetéssel egybekötött ismeretterjesztő program várja az érdeklődőket. Az ünnepi kenyérszentelés után középkori és huszár hagyományőrző bemutatók, valamint a Csurgó Zenekar gyermekkoncertje szórakoztatja a közönséget. Az operett Musical Voices Társulat történelmi rockoperákból összeállított műsora után a finn Juniori Ottoset és a kazah Shashu táncegyüttesek lépnek fel. A délután csikósbemutatóval folytatódik, majd a Csibe és Társai zenekar, valamint a TNT együttes lép színpadra. A kulturális programok mellett történelmi hagyományőrzők táborai, kézművesfoglalkozások, állatbemutatók, hintahajó, körhinta és számos más játék, valamint kulináris élvezetek várják a látogatókat. A napot tűzijáték zárja.

Szent István-napi köszöntő

Augusztus 20-án 17 órától ünnepi műsor várja az érdeklődőket a Csepeli Munkásotthon Kulturális Központban (XXI. kerület, Árpád u.1.). Bokor János és Kátai Zsuzsa magyar nótákat adnak elő Horváth Géza és zenekara kíséretével, majd Beczkó Mónika és a Csepeli Hastánc Csoport előadását láthatják a vendégek. Az Otthon Thearum társulata musical- és operettműsora után a Csepeli Öregtáncosok Egyesület folklórműsora szórakoztatja a közönséget. A belépés ingyenes.

Jazz0820

Jazz 0820 névvel ünnepi örömzene a tűzijátékig. A Müpa idén is lendületes jazzmuzsikával köszönti nemzeti ünnepünket, illetve az új hangversenyévadot. Augusztus 20-án, 17 órától a vidám kavalkádban most is a jazz tradicionálisabb, minden korosztály által kedvelhető irányzata dominál. Az Üvegteremben a fiatal jazzgeneráció kiemelkedő tehetsége, Gayer Mátyás játszik majd triójával. Czirják Csaba a negyvenes nemzedék kiválóan képzett, roppant sokoldalú gitárosa triójával játszik majd, Bögöthy Ádám bőgőssel, illetve a formáció állandó dobosát helyettesítő Csízi Lászlóval. A szabadtéri színpadon három együttes is fellép a nap folyamán. Elsőként az idei Jazz Showcase győztese, a WindSingers a cappella énekegyüttes, őket a klarinétvirtuóz Joe Fritz és kvintettje követi, akik a legendás Benny Goodmant idézik meg műsorukkal. A napot a megszokott ünnepi finálé, a Police Big Band koncertje zárja, melynek művészeti vezetője a hagyományos jazz egyik hazai koronázatlan királya, Szalóky Béla.

Szent István Napja

Augusztus 20-án, államalapításunk évfordulóján ünnepi programok várják a látogatókat a Havashalom parkban, az Önkormányzat épülete előtt. Koraeste a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának térzene koncertje alapozza meg az ünnepi hangulatot. Az ökumenikus kenyéráldást követően Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő mond beszédet, majd Sasvári Sándor „Isten éltessen, Magyarország!” című műsorát láthatják az érdeklődők. A kerület új kenyerének közös elfogyasztása után kezdődik az utcabál, amelyhez a Madarak Házibuli zenekar szolgáltatja a vérpezsdítő muzsikát. A napot tűzijáték zárja.

Óriáshomokozó Újpest szívében

Az előző évekhez hasonlóan idén nyárra is hatalmas játszótérré változik a Szent István tér. Újpest Önkormányzata idén is megnyitotta a nyár legnagyszerűbb és legnagyobb játszóterét Újpest szívében. Augusztus 12-ig kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják a kedvükre való foglalkozást. Az óriáshomokozó mellett óriás sakktáblával, pingpongasztallal, csocsóval, vizes mókával, és még több tucatnyi színes játékkal várják a látogatókat.

Nyári sporttáborok

Már lehet jelentkezni a Városgazda Utánpótlás Akadémia nyári, 11 turnusban indított nyári táboraira. Kilenc szakosztály táborai mellett az összes sportágat összefoglaló sportágválasztó tábort is kipróbálhatják az érdeklődők. A sportprogramok mellett napi háromszori étkezéssel, programok, animációs foglalkozás és strandolás gondoskodik a gyermekek szórakoztatásáról. A táborok időpontjairól, helyszíneiről és a részvételi feltételekről a www.varosgazda18.hu weboldalon találnak információt az érdeklődők.

Iskola a korszakhatáron

Hogyan élt egy iskola a nagy háború idején? Milyen fontos közlendőik voltak a fronton harcoló egykori diákoknak az igazgató számára? Van-e honvágy az iskola után? Hányan haltak hősi halált? Kik voltak ők? Ezekre a kérdésekre ad választ az Evangélikus Országos Múzeumban nyílt időszaki kiállítás, amely a fasori evangélikus gimnázium első világháborús mindennapjaiba enged bepillantást. A tárlaton a diákokból és tanárokból lett frontkatonák Hittrich Ödönnek, az iskola egykori igazgatójának írt személyes hangú levelei, tábori lapjai mellett személyes tárgyak, a fronton töltényhüvelyekből és fegyveralkatrészekből készített emlékek is láthatók. A kiállítás november 5-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között látogatható.
13 program